JULIA KARLSSON

Kategori: Tanzania 2016

Resultat av insamlingen i Tanzania

Alltså ser ni? De här barnen som står på denna balkong, var de som fick min tid i Tanzania till den bästa någonsin. De här barnen blev min nya familj, de betyder så mycket för mig och de är världens finaste. Det är svårt att hitta den kloka och givmilda blicken som finns hos dessa barn, i barn som lever i Sverige. För dessa barn vet vad livet innebär. De är en familj bestående av ett par Collins och Pamela som öppnade sitt egna hemför tjugo barn som på ett eller annat sätt inte har några föräldrar. Antingen har deras föräldrar inte råd att försörja dem eller så har de gått bort. Om dessa barn hade fått komma till Sverige, där förutsättningarna ser bättre ut, hade alla gjort stora saker. De har drömmar och de har hjärtan av guld. Mina underbara hjältar. 

På plats har de andra volontärerna nu tagit bilder på det färdigställda huset som jag var en del av att starta upp. Men vi har inte kunnat gjort det utan all hjälp från Sverige. Ni är helt fantastiska som skänkt pengar till vår insamling till dessa barn. Barnen fick dela sängar och vissa fick sova på madrasser på golvet pågrund av sådant litet utrymme. De hade ingen trygg plats att leka på då detta hus var enbart betong grund när jag anlände till Tanzania. Nu har huset blivit färdigt, även stenplattor ligger över hela gården för att underlätta för barnen. En helt ny vattentank ska installeras på detta hus så de får god tillgång till vatten.

Jag är så tacksam för att jag fick träffa dessa barn och ungdomar. Jag gråter nu när jag skriver för att jag saknar dem varje dag, så det gör ont i mig. Ni är värda all lycka i världen och jag hoppas att genom den hjälp jag försökt ge er, så får ni det bättre. Nu är huset färdigt, och ni förtjänar det. Så himla mycket. Om jag kunde, skulle jag ge er allt. Allt jag bara har. För ni är värda mer än så. Ni är värda mer än allt. 

Två veckor senare efter hemkomsten

Jag har precis börjat landa i att faktiskt komma hem. Att gå på gatorna hemma, åka bussarna och precis kommit tillbaka till jobbet. Allt känns så bra här hemma, men jag saknar Tanzania varje dag. Jag har inte ord för hur glad jag är över att jag tog steget och uppfyllde en av mina största drömmar. Att något jag drömt om i flera år, i stort sätt hela mitt liv, längtat efter. Jag uppskattar varje liten sak här hemma tack vare allt jag fick uppleva där borta. Jag är så tacksam över allt och inser vad jag faktiskt värderar i livet. 

Nu har jag varit hemma två veckor. Hunnit catcha up med livet. Samtidigt som jag varje dag får se hur det går för barnen och de andra volontärerna i Tanzania, samma plats som varit mitt hem under de senaste två månaderna. För mig, så var det mitt hem som var helt annorlunda från det i Sverige men ändå helt underbart. Det fanns en kall dusch, en annan säng men att kalla det för hemma var helt naturligt. 

Jag måste också passa på att tacka er alla som varit med och bidragit med insamlingen, vilken skillnad! Nu har huset snart färdigställts och det blir bättre för alla barnen. 

Jag har haft världens bästa två månader.

Idag åker jag till Tanzania

Idag åker jag till Tanzania. Jag förstår det inte. Jag åker idag. Idag åker jag. 
Jag kommer imorgon stå i Tanzania, redo för nya utmaningar. Redo för att se allt det nya och uppleva nya kulturer. 
Jag ryser. Jag har väntat på det här. Jag har jobbat så hårt för det här. 
Och nu är jag här. Jag är så glad, ni anar inte. 

Nu åker jag. 
Jag kommer självklart att uppdatera så gott det bara går. 
Hoppas ni får det bra här i Sverige.
För nu lämnar jag!

Inköp av inspirerande böcker och skrivbok

I torsdags när jag var på stan så besökte jag även Akademibokhandeln en snabbis. Där skulle jag köpa en skrivbok som ska användas som dagbok i Tanzania. Jag hittade en jättefin med en karta som omslag vilket jag tyckte passade mig alldeles perfekt. Sedan är jag också medveten om att på bilderna ovanför är den upp och ned, en liten detalj som jag inte orkar lägga onödig tid på. Jag passade också på att köpa lite böcker, jag som faktiskt älskar att läsa. Så jag köpte två böcker som jag så länge har velat läsa, men det har inte blivit av: de två som ni ser på bilden ovanför skrivna av två riktigt inspirerande människor. 

Jag är ju inne på spåret att börja arbeta med mänskliga rättigheter samt utbilda mig inom det området, därför fastnade jag direkt på dessa två böcker. Med höga förhoppningar ska de få följa med i resväskan till Tanzania. Tillsammans med resan jag gör ska de få fortsätta inspirera mig och jaga mina drömmar som också inkluderar en väg mot rättvisa och fred runtom på jorden.

Puss & kram.

 

Min lilla hörna

Ja, det hänger en elefant på min vägg. En elefant som jag fick av min syster och hennes sambo Richard i studentpresent, en tavla som ska representera min resa. Så välkommen till mitt lilla hörn i mitt rum. Här finner jag inspiration, glädje och ro. Här smider jag planer om framtiden och skriver texter om allt jag känner. 
Jag ville bara visa er hur fin min elefant är och hur fin min lilla hörna är. 
Här trivs jag. 

Puss & kram.

Framtiden: Jag vill skapa förändring

Jag åker snart iväg på en resa. Jag har skrivit om den mycket nu, för den ligger så nära och den är en av mina drömmar. Jag har drömt om den i tre år och velat göra den så länge. Den har inte bara varit en motivation till att stå alla timmar på jobbet eller för att klara av skolan. Den har inte bara varit en dröm för att det är en intressant resa. 
Den är en del till varför jag valt att jobba stenhårt på sidan av skolan under min gymnasietid. Den är en del i varför jag slitit så hårt i skolan för att uppnå bra betyg. 
Den är en del av det som jag vill ha i min framtid. 

Min resa kommer vara en fortsättning på det jag vill göra i framtiden. Den kommer inkludera erfarenheter som kommer gynna mig i framtiden. Inte nog med att den innehåller så bra praktiska erfarenheter utan också sådant som kommer få mig att utvecklas som person. 
I år tog jag studenten och gick ut med betyg som var över min förväntan. För när jag själv insåg det, var jag chockad över vad jag själv har klarat av. För efter att ha kämpat så himla hårt genom alla år i skolan, att redan från när jag var liten fick höra orden "sätt inte så stor press på dig själv Julia", så bevisar jag återigen att det totalt har varit värt det. 
För ett mål har alltid funnits i mitt bakhuvud: att kunna bli det som jag verkligen vill bli och kunna arbeta med det jag verkligen vill arbeta med. 

En lång väg är kvar, för att vara mer specifik så är det flera år av studier kvar. Men oj sådan lång väg jag redan har gått. För när antagningsbeskeden kom inför högskolan denna höst, så såg jag att jag kunde komma in på högskoleprogrammet med riktigt höga intagningspoäng, som jag ville komma in på även om jag i år inte sökte. Jag har, tack vare mitt hårda slit i skolan, alla möjligheter att kunna läsa vidare till det jag vill bli även fast det är en svår utbildning. För jag blev chockad över vad jag har klarat av och att jag faktiskt, alldeles själv, har skapat möjligheter till att utbilda mig till att bli något som faktiskt anses vara svårt att uppnå. Jag ger mig själv en klapp på axeln för den väg jag gått och ger mig själv en spark i baken för att klara av det som väntas. För om det är någon som ska klara av det, ja, då är fasiken jag. 

Så ja, vad vill jag bli? Den här resan är som sagt en av mina drömmar. För den inkluderas i det som jag vill bli. Jag tror så himla mycket på mänskliga rättigheter och jag tror stenhårt på att alla borde ha samma möjligheter i livet oavsett bakgrund, kön, etnicitet, religion eller hudfärg. Jag vill att varje barn ska kunna växa upp i en miljö som är rättvis, där de får chansen att skapa sin egna framtid efter precis vad de vill. För alla människor bör ha rätt till att kunna uppnå sina drömmar.

Jag hade tur som föddes i Sverige, ett land där jag har chans att göra det jag vill göra. Så jag anser att det är min plikt att hjälpa andra, att se andra och att skapa möjligheter för andra. Så dessa barn som jag kommer arbeta med i Tanzania, att de ska kunna få samma möjligheter som jag har. För de förtjänar det. De förtjänar utbildning, glädje och ett liv som är värt att leva. 

Självklart vet jag om att bara genom att resa ner till Tanzania och spendera två månader där, så kommer jag inte rädda hela världen. Det vet jag. Men därför har jag slitit så hårt under min skolgång, därför har jag drömt i flera år om att få göra denna resa och därför har jag drömmar som jag lovar er att jag kommer nå. 

För att jag ska kunna utbilda mig mer, kunna arbeta med mänskliga rättigheter och människor på heltid. 
För att jag vill lämna denna planet och kunna säga: Jag var här och jag gjorde mitt bästa. Inte för mig själv, utan för alla andra. 

Alla små drömmar jag har kan jag summera in i en enda stor. Jag vill arbeta varje dag för att göra förändring för andra människor. 
Så mitt syfte på den här planeten, det är att fortsätta jobba mot detta. Så min resa, det är inte bara en dröm för min skull och för min framtids skull. Den är en dröm som jag vill kunna sätta fotspår på denna jord och kunna göra den till en bättre plats för alla. Bara min insats kan inte förändra allt, men jag vill att den ska vara en del för det stora hela. 

Så jag ska fortsätta att ge det jag har till alla människor som förtjänar det. Jag tänker börja det med att resa till Tanzania där jag ska ta hand om barn och lära ut engelska. 
Jag tänker fortsätta det genom att utbilda mig för att kunna arbeta med mänskliga rättigheter på heltid. Jag är så säker på att min plats på jorden är till för det.

Nytt: Inför bergsbestigning

Här om dagen var jag på stan tillsammans med Nellie. Mitt bland alla pratstunder och fikapauser så gick vi också i affärer. Jag hade en del på min inköpslista inför Tanzania som jag tänkte kolla på.

Fick med mig först ett par vandringssockor i ull från Naturkompaniet. 349kr för fyra stycken strumpor och jag behövde dubbla uppsättningar vilket gjorde att jag totalt betalade 700kr för två uppsättningar vandringssockor. Ja, tycka vad man tycka vill om priset, men jag har fått det rekommenderat pågrund av väldigt känsliga fötter att investera i ett par ordentliga strumpor. För vissa har varit tvungna att avbryta sin bestigning pågrund av för jobbiga skavsår eftersom man går hela dagarna. Och hur förjävligt vore inte det, att behöva avbryta äventyret bara för en sak som man faktiskt kan förebygga och undvika?

Jag fann mig också en dunjacka på REA, så passade på att köpa den. Dels för att det verkligen kan bli kallt uppe på glaciären men också för att jag faktiskt är i behov av en i vinter. En sån där som inte ska vara speciellt moderiktigt utan helt enkelt enbart värma. 400 kronor på Stadium!

Bästa kapet blev ändå byxorna ni ser ovanför på bilden. Jag har länge klurat på hur jag ska göra med byxor, då det finns speciella vandringsbyxor så som de ni ser ovanför. MEN alla dessa jag har sett innan har kostat över tusenlappen och jag har helt enkelt inte känt att det varit värt det då jag verkligen kände att jag kunde få bättre pris. Så min magkänsa hade rätt, den äger, så jag hittade dessa för 50%, satt som en smäck och ett otroligt bra pris på 500 kronor! De är så bra för att man kan korta av dem till shorts då vädret kan växla rejält när man befinner sig så högt upp. Så en nyckel till att varken bli för varm eller för kallt, är rätt utrustning och då blev det perfekt när jag hittade dessa byxor. 

Puss & kram!

Kilimanjaro: The roof of Africa

Kan ni förstå att snart är det jag som gör det där som filmerna visar? Att i slutet av september detta år, ska jag få leva ut en av alla mina drömmar. Jag ska bestiga Kilimanjaro, världens högsta fristående berg och även den högsta punkten i hela Afrika. 

Förstår ni hur sjukt detta känns, när jag tittar på dessa videos, får rysningar över hur gärna jag också vill göra det och så kommer jag på mig själv. Att jag faktiskt ska göra det. 

Hela denna dag har jag suttit med förberedelser inför min resa till Tanzania som också kommer innehålla andra saker som finns med på min bucket-list. Att jag i nuläget känner så kraftigt att min plats inte är där jag befinner mig nu, utan den bör vara någon helt annanstans. Om lite mer än en månad tar jag mitt pick och pack för att flytta till Tanzania i två månader, för att jobba på barnhem och på en skola. För att göra det jag så länge har drömt om. 

Jag har tänkt så länge nu, på vilken människa jag vill vara. Bara denna resa visar vem jag vill vara, vad jag vill göra och vem jag kommer att bli. För denna resa är bara början, till så många andra resor. En resa inom mig själv, en resa till min framtid och en resa mot mina drömmar. Också början på min önskan att besöka jordens alla vrår. 

Ja, snart är jag där. Snart är jag där. 

Femtusen kronor senare men ett steg närmre avresa

Nu är jag precis hemkommen från att ha varit i några butiker tillsammans med min mamma. På inköpslistan fanns en del saker inför Tanzania resan och med mig fick jag två ryggsäckar samt ett par vandringsskor. 

Vandringsskorna betalade jag 2500 kronor för vilket helt klart är värt det. Jag ska gå i dem en hel vecka i sträck och jag har oerhört känsliga fötter. Därför valde jag ett par som satt perfekt runt min fot som också gjorde att priset steg en del. 

Dock så blev priset bättre på ryggsäckarna. 
Den till vänster kostade 1500 kronor och var en riktigt guldklimp. Jag älskade den och den kändes inte ens på mina axlar. Totalt ligger den på 40 liter vilket gör att den rymmer all packning jag behöver för att ta mig iväg på de utflykter jag ska på. Den kommer vara perfekt till Kilimanjaro och safarin, så jag är verkligen nöjd med den!

Den till höger på bilden ovanför ligger däremor på 70 liter och är en typisk backpacking ryggsäck. Den kostade enbart 599 kronor för det var ett erbjudande, dock är jag osäker på om jag verkligen behöver ha två stycken ryggsäckar och framförallt om jag behöver denna stora. För jag ska inte förflytta mig så mycket med all packning, därför kanske enbart en vanlig resväska plus den mindre väskan räcker. Så kanske blir en retur på denna, ska fundera på det lite mer. 

Så nu börjar det på riktigt. Nu är ryggsäckarna och skor köpta, med enbart 48 dagar kvar försöker jag förstå att jag nu är i full gång med mina förberedelser inför resan!

Puss & kram.

Kvar att fixa inför Tanzania

Nu är det inte långt kvar tills jag försvinner från Sverige i ungefär två månader. En sådan lång resa som också inte enbart är semester, kräver en hel del planering. Det är ingen vanlig resa jag ska på eftersom jag åker som volontär. Jag ska bo med lokalbefolkningen, bestiga ett berg och arbeta vilket innebär en annan packning och förberedelse än en vanlig semester. Jag har fixat en del, så som vaccin och betalning av en del saker. Men det är en hel del kvar. 

 

- Inköp av kläder: I Tanzania är det helt annorlunda kultur än i Sverige. Därför behöver jag som besökare anpassa mig efter det. Bland annat, med respekt för deras kultur och religion, får jag inte bära linnen eller shorts under arbetstid. Därför behöver jag köpa en del kläder som inte blir för varma men samtidigt täcker axlar och knän. 

 

- Inköp av backpacking ryggsäckar: Jag behöver köpa dessa som ska vara de enda väskorna jag kommer ha med mig. De är helt enkelt smidigast att ta med sig på den sorten av resa jag ska göra. Jag behöver en stor med all grundpackning och en liten till övriga utflykter samt handbagage.

 

- Inköp av vandrarutrustning: En av dessa sju veckor som jag befinner mig i Tanzania, kommer jag spendera på ett berg. Jag kommer alltså vandra i en hel vecka vilket gör att jag behöver en hel del utrustning. Bland annat kläder och kängor.  

- Avbeställningsskydd: Ja, även om jag är helt 100 procent säker på att jag vill åka och inte kommer att ändra mig, så behöver jag fixa ett avbeställningsskydd via mitt försäkringsbolag. Ifall något skulle ske, vore det inte roligt att slänga alla pengar på ingenting. 

 

- Fixa olika papper: Betala fakturor, polisregister och andra viktiga papper behövs fixas. Det är en hel del praktiskt som behövs inför en volontärresa, så det måste jag ta tag i!

- Sista vaccinet: Har hittills blivit stucken av totalt åtta sprutor inför min resa då jag ska bo tillsammans med lokalbefolkningen. Det innebär en stor risk för en del sjukdomar som jag nu har skaffat skydd för. Det enda som är kvar är Malaria tabletter samt ett medel för magbakterier. Sen ska jag ha fullt skydd för tänkbara sjukdomar!

Allt detta är en del av resan. Förberedelserna gör att jag förstår att jag är ett steg närmre min resa. Jag vill åka nu, nu, nu. Är så förväntansfull och längtar verkligen!

Puss & kram.

 

Inför resan till Tanzania: 86 dagar kvar!

WOW, WOW & WOW. Jag lever på rosa moln i denna skrivande stund. Jag har äntligen fått hem mitt förberedande paket inför min volontärresa till Tanzania! Mina volontär kläder, slutfakturor, packlista och kontaktinformationer har kommit. 
Efter tre år av önska att göra denna resa, så kommer den ske inom en väldigt snar framtid. Alltså jag förstår själv inte att om enbart 86 dagar så befinner jag mig på ett flyg påväg till ett land där jag ska leva ut en av mina stora drömmar. 

Att jag ska få ta hand om barn, lära ut mina kunskaper i engelska till dem som behöver det och ge det lilla jag har till dessa behövande. Att jag ska få tälta på savannen under en stjärnklar himmel, skåda vilda djur och åka en jeep över fantastiska landskap. Att jag ska ta på mig vandrarkängor, vandra en hel vecka på världens högsta fristående berg och stå på toppen av det. 

Kan ni förstå? Jag kan inte själv förstå. Jag är helt till mig!
Snart kommer jag stå där, leva min dröm. 

Puss & kram!

Bloggare för varenda unge

Kämpa för varenda unge!

Varje dag, året om kränks och utnyttjas barn medan omvärlden tittar på – eller bort. Så skulle det inte behöva vara. Alla har vi ett val. Antingen gör du ingenting – eller så gör du någonting. Tillsammans kan vi förändra förutsättningarna för miljontals barn världen över. Jag har valt att bli bloggare för varenda unge nu inför min volontärresa i Tanzania, där jag själv ska åka ner till landet för att hjälpa barnen där så gott jag kan. 

Det går att skydda barn mot våld, övergrepp och exploatering. Det går att ge dem trygghet, utbildning och mat för dagen. Och det går att befria barn från ett liv som soldat, gatubarn eller prostituerad. Allt detta är möjligt!

UNICEF, världens ledande barnrättsorganisation, finns på plats i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar och arbetar dygnet runt för att ALLA barn ska få den barndom som de har rätt till. Det handlar om så självklara saker som till exempel rent vatten, vaccin mot dödliga sjukdomar, bra hälsovård, skola och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.

På unicef.se kan du vara med och kämpa för varenda unge, eller sprid budskapet du också genom att bli bloggare för varenda unge som jag, twittra eller "facebooka" om barns rättigheter.

Vi kanske inte kan förändra världen idag, men allt stort börjar med något litet. Du kan göra större skillnad än du tror.

Igång med förberedelserna inför Tanzania


Hej på er! 
Jag är mitt uppe i några gråa dagar där tiden är fullproppad av skola och jobb. Precis som bilden till höger visar, där domkyrkans torn är täckta av dimma, så känns mina dagar också. Jag lever i en slags dimma där jag bara kör på, något som denna krävande vecka begär. Men idag är det äntligen fredag och veckan lider mot sitt slut. Det innebär helg och nu på söndag är min första lediga dag vilket ska bli så skönt. Jag har alltså inte haft en lugn stund innan dess, då skolan är 8-14 och jobbet 14.30-23.30. Försökt hunnit med lite socialt liv och plugg i skolan vilket jag tackar mina vänner för. 

Idag är det återigen ett pass efter skolan, men vet ni vad, det gör inget! För idag är jag så sjukt motiverad till att jobba eftersom jag nu har insett att det jag jobbar för, börjar visa sig i mitt liv. Med detta menar jag självklart alla mina resor jag har inplanerade. Jag har beställt hem lite kläder till Grekland, fortsatt kolla på boende samt roliga saker att göra. Men det som verkligen är helt sjukt, är att alla förberedelser inför Tanzania resan har påbörjats! 

Den här veckan har jag tagit totalt fyra vaccin, Hepatit A & B, Gula Febern och Tuberkulos. Jag är inte specifikt rädd för sprutor, men att ta såhär många på en och samma gång var faktiskt lite jobbigt. Mer vaccin ska tas några veckor innan avresa. Att jag nu har tagit dessa sprutor betyder att resan som jag drömt om i tre år, nu är så fruktansvärt nära! Helt sinnessjukt. 
Jag har också bokat flygbiljetter, safari och min utflykt till Kilimanjaro.
Förstår ni? Det händer verkligen nu. Jag ska åka i augusti, det händer verkligen! 

Upp