JULIA KARLSSON

Måndagen den sista augusti

Hej och hallå! En ny vecka har påbörjats och jag har sen vecka vilket innebär att jag går eftermiddagar i skolan. Började 11.15 idag och slutade 16.30 ungefär. Hade Naturkunskap och jobb med gymnasiearbetet idag vilket gick rätt bra då jag börjar få ordning på vad jag vill skriva om. När jag kom hem pluggade jag litegrann och sedan umgåtts med min mamma och syster. För äntligen är min syster hemma! Vi har busat med vår hund, kollat på gamla videoklipp från när vi var små och nu sitter vi i soffan framför Idol. 
Imorgon ska jag gymma på morgonen tänkte jag och sedan ska jag åka till skolan, en vanlig dag helt enkelt! 
Ha en bra kväll, pussar och kramar!

Frågor och svar om Mcdonalds

Jag har fått lite frågor om mitt jobb på Mcdonalds som jag skriver väldigt mycket om här på bloggen. Så därför tänkte jag slänga in ett inlägg om mitt jobb för att berätta lite mer samt svara på frågorna. 

Jag jobbar (som många av er vet) på Mcdonalds och har gjort det i ungefär ett och ett halvt år ungefär. Jag hade alltså nyligen fyllt 17 när jag började jobba där. Det är mitt första "riktiga" jobb då jag tidigare bara jobbat som fotbollsdomare samt fotbollsledare en vecka varje sommar. Anledningen till varför jag sökte jobbet var mestadels för pengarna då jag ville öka min inkomst. Det var egentligen slumpen som fick mig att komma in på Mcdonalds då jag sökte alla möjliga jobb, men det var på Mcdonalds som jag kom längst och fick jobbet tillslut. Att skaffa detta jobb var absolut ett av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv, för jag har lärt mig så otroligt mycket och det är även en stor frihet att ha en regelbunden inkomst. 

Hur gick det till när du skaffade jobbet? 
Som jag skrev tidigare så var det egentligen en slump att jag kom in på Mcdonalds från början. Jag gick in på deras hemsida och klickade mig vidare till "sök jobb" där jag upptäckte att Uppsala behövde nya medarbetare på sina restauranger. Jag ansökte därför till jobbet där man först fick fylla i en profil om sig själv och sedan skicka in ett CV. Efter det fick jag ett mejl om att jag kommit vidare till intervjuer. Under denna tid testade Mcdonalds nya sätt att anställa folk och därför var mitt första steg en videointervju. Det gick till på så sätt att jag svarade på fem stycken frågor (minns inte riktigt vilka) via en app där jag filmade mig själv när jag svarade. Jag skickade sedan in min video till personalansvarige. Någon vecka efter blev jag kallad till ytterligare en intervju där det var i grupp. Det varade i en timme där vi skulle samarbeta i två grupper och lösa lite olika kluringar samt gåtor. Det var en rätt rolig intervju och jag glömde helt bort att jag faktiskt var nervös eftersom det var så roligt. Det underlättade också att vara där tillsammans med de andra men det blev också en större konkurrens eftersom man tvingades till att ta för sig. Eftersom jag hade gjort en videointervju tidigare, krävdes det också en enskild intervju så att han som anställer personal skulle lära känna en bättre. Så då satt jag tillsammans med honom helt ensam där jag svarade på ett flertal frågor om mig själv och varför jag ville ha jobbet. Jag skulle till exempel gradera mig själv på en skala 1-10 inom olika områden, exempelvis samarbete, vilja och så vidare, och sen motivera varför jag satte den siffran jag gjorde. 
Efter detta fick jag ett mejl om att jag hade fått jobbet och sedan ringde min chef för att berätta vilket av alla Mcdonalds jag skulle jobba på. Jag fick en plats på Stenhagen vilket jag är så glad över, för jag trivs så bra där idag!

Hur är det att börja jobba på Mcdonalds? 
När man får jobbet på Mcdonalds och ska arbeta sitt första pass, får man först en utbildning inom ett tilldelat arbetsområde. Det arbetsområdet jag fick var köket, där jag fick träffa min handledare som lärde mig hur jag skulle göra. I början var det väldigt svårt och stressigt vilket jag tror att många som har börjat arbeta på Mcdonalds håller med mig om. Det är väldigt mycket rutiner som jobbet innehåller och därför är det svårt att lära sig allt på en gång. Men min handledare var tuff men så duktig och jag lärde mig det mesta väldigt snabbt pågrund av honom. 

 

Hur ska man kunna ta sig vidare och lära sig mer inom jobbet?
Det stället där jag jobbar, i Stenhagen, är en express restaurang vilket innebär att det är en mindre restaurang än de vanliga samt att vi inte har hela utbudet. Det gör så att det också är mindre saker att lära sig vilket jag tror bidrog till att jag fick lära mig mer och mer väldigt snabbt. Jag fick efter cirka tre månader lära mig kassan vilket gjorde att jag också kunde få fler jobbtimmar eftersom jag kunde mer. Anledningen till varför jag lärde mig kassan var för att min arbetsledare behövde ha en person där för att det skulle underlätta, därför lärde han mig lite snabbt hur jag skulle göra. Jag fick sedan lära mig genom att titta på hur de andra i kassalinjen gjorde samt att lära mig av mina misstag. Men ett tips för hur man ska ta sig vidare och lära sig mer är att ta för sig. Visa att man verkligen vill lära sig, fråga frågor, vara där i tid, springa när det behövs, engagera sig och så vidare. Sedan kan man även prata med sin chef och säga vad man vill göra, att man vill lära sig mer och tillsammans med chefen kanske lägga upp en liten plan. Om inget händer då, kan du vända dig till andra kollegor eller kanske någon arbetsledare som du kommer extra bra överens med. Fortsätt att ta för dig för att visa att du faktiskt är en resurs som restaurangen kommer ha nytta av.
Nu när jag själv har avancerat till arbetsledare, finns det inget roligare än att se hur medarbetarna utvecklas och tar för sig. Det gör att jag vill uppmuntra dem ännu mer och lära dem ännu mer. Det hoppas och tror jag att de flesta cheferna och arbetsledarna vill, så ta hjälp från dem. Men som sagt, det största ansvaret ligger även hos dig själv. Om du visar tillräckligt med engagemang, kommer arbetsledare och chefer vilja att du ska lära dig mer. Så kämpa på!

Hur många timmar jobbar du?
Jag går i skolan på sidan av mitt jobb vilket innebär att jag har mitt jobb som extrajobb. När jag var 17år och vanlig medarbetare jobbade jag varje helg, där tiderna kunde variera. Jag jobbade även vissa kvällar när det fungerade med skolan. Det blev ungefär 8-10 timmar per vecka, ibland mer och ibland mindre. 
Nu när jag är arbetsledare så har jag börjat stänga. När jag går förmiddagar (ojämna veckor) i skolan så jobbar jag på kvällarna och när jag går eftermiddag (jämna veckor) i skolan så jobbar jag på helgerna. Det har ökat till cirka 15-17 timmar per veckan, för att jag har sagt att jag vill det. Min chef är väldigt förstående med schemat och lyssnar mycket på önskemål vilket är väldigt skönt! 
Under sommaren blir det självklart mer timmar eftersom jag inte går i skolan, så då blev det en hel del med jobb. 

Vad är dina erfarenheter av Mcdonalds?
Mcdonalds har givit mig sjuka erfarenheter och jag trivs verkligen super bra. Jag vet att många har fördomar om jobbet och anser att det är ett skitjobb pågrund av stressen och så vidare. Men för mig, finns det inget bättre än en fullproppad restaurang och man måste springa för att klara försäljningen. Det blir en positiv stress, ingen negativ stress. Jag har också lärt mig att stå på mig själv och hantera situationer med människor som jag aldrig tidigare upplevt. Så mina erfarenheter av Mcdonalds är verkligen så bra, kan inte tänka mig ett bättre jobb i nuläget då jag trivs bra och det fungerar väldigt bra att kombinera med skolan. Så det är ett jobb som jag varmt kan rekomendera till de personer som vill ha ett jobb men samtidigt lära sig sjukt mycket. 

Äntligen helgHola amigos! Igår så var det fredag och äntligen helg. Dagen var rätt ovärd då vi hade vikarier på två av tre lektioner, därav blev det inte så seriöst. Men runt klockan 12 gick jag på helg, åkte hem, käkade och vilade en snabbis. Efter det tog jag bilen till jobbet för ett 6,5h pass på fredagskvällen. Efteråt åkte jag hem och somnade i min säng väldigt fort för var helt slut efter veckan som har varit.

Jag älskar som sagt att ha vardagen full, men för att klara av det, behövs också vila. Därför är det viktigt att ta det lugnt ibland utan några måsten, något som jag verkligen har gjort idag. Denna lördag har bara varit lugn vilket jag behövde för att vila upp mig inför nästa vecka där det både planeras in roligheter och måsten. Har tagit en långpromenad med hunden och sedan bara legat i soffan. Det räcker med en dag ledigt för mig haha, känner redan hur det börjar krypa i kroppen för att jag vill göra saker.

Imorgon kväll väntar jobb och innan det ska jag storstäda mitt rum hade jag tänkt. Sedan är det dags för en helt ny vecka som kommer bli superbra! 
Puss och kram.

Torsdag

Hej godingar! 
Denna dag har bjudit och kommer bjuda på lite roliga saker. Hade bara en lektion idag eftersom på min entreprenörskap skulle vi skriva på en uppsats istället för att ha lektion. Så började 12.30 i skolan med engelska och det varade i endast 1h och 10minuter. Innan skolan tog jag mig till gymmet för ett benpass som var riktigt svettigt och jobbigt. Men det är också då som det blir vlädigt härligt under träningen, då man får lite utmaningar och då man får kämpa lite.
Nu ska jag ta mig till jobbet för ett stängningspass, så hoppas på en lugn kväll för att jag är rejält trött. Men det är bara och kämpa på. 
Ha en bra kväll, puss!

Tisdagen den tjugofemte augusti

Hej på er! 
Jag sitter just nu på min engelska lektion som är den sista för dagen. Det är första engelska lektionen för i år och därför är det mestadels introduktion och genomgång av kursplanen. Jag började denna dag klockan 8.00 med Hum-Sam specialisering, en kurs som går hand i hand med gymnasiearbetet. Den lektionen varade i 2,5h och därför har jag bara två lektioner idag. På min håltimme mellan lektionerna hann jag med ett träningspass där jag hade fokus på överkroppen.
Efter skolan ska jag hem en snabbis, äta och sedan åka till jobbet för ett kvällspass. En dag som rullar på helt enkelt och ser ut som mina flesta dagar gör. Men på något sätt älskar jag att ha min vardag ganska full, det trivs jag i. Så nu ska jag fokusera resten av min skoldag, så ha det bra. 
Puss&kram.

För vi ska leva, varje sekund av livet

För att vi ska kunna möta våra motgångar och omfamna dem. Vi ska se på dem med kloka ögon och ta emot dem med öppna armar. För att vi ska bära varenda motgång som en medalj runt halsen, som ett bevis för allt vi har tagit oss igenom. Vi ska bära medaljerna runt våra halsar, stolta över det vi har klarat av.

Vi ska se på motgångarna som om de vore ett delmål som ska ta oss vidare i livet. För utan motgångarna skulle vi aldrig kunna utvecklas eller få ett bredare perspektiv på livet. Vi ska se motgångarna som en del av den väg i livet som vi väljer att ta. Genom att veta hur det känns på den djupaste botten, kan vi också njuta av den allra högsta toppen.

Vi ska inte se våra trasiga sidor som en börda, vi ska se de trasiga sidorna som ett bevis på att vi är mänskliga. För att vara trasig är det vackraste som finns, det visar att vi lever. För vi alla är trasiga på ett eller annat sätt, ta med de sidorna och gör de till en del av dig. Gör det för den människa som du är.

Vi ska släppa ut alla våra känslor, det har vi all rätt till. Vi ska ta varje sekund av sorg, ilska och vrede. Vi ska ta det och vända det till lycka, stolthet och sinnesfrid. För det är känslorna som gör oss till de vi är. Låt de ta över. Känn. För att känna är bland det viktigaste en människa kan göra. Det formar våra sanna sidor.

För vi ska leva, precis så som vi är. Vi ska se oss om och vara stolta över det vi har åstadkommit. Vi ska blicka framåt och se på vår framtid med längtan. För livet pågår här och nu, gör det till det allra bästa. Se till att ta hand om dig själv och de du har dig nära. Se till att leva livet, varje sekund som du får chansen. 

Fullproppad vardag

Den första veckan i skolan var det mest introduktioner inför alla kurser, något som fortsätter denna vecka. Vi har dock fått en uppsats som ska in om två veckor, som jag ska påbörja i eftermiddag. 
I helgen har jag jobbat för fullt, kört två stängnings skift på 9,5 timmar. Det var en rätt jobbig helg men det gick bra ändå. 

Idag började jag skolan klockan 8.15 och hade introduktion till gymnasiearbetet där jag ska fokusera på något inom psykologi. Det känns väldigt stressigt inför gymnasiearbetet då man har hört att det är så fruktansvärt svårt och stort, så därför är jag lite nervös. Efter det hade jag svenska där jag slutade lite tidigare för att jag var klar med en lektionsuppgift som vi jobbade med. Därför hann jag med ett längre pass på gymmet än vad jag hade planerat på min håltimme. 
Nu har jag Naturkunskap och slutar om en timme ungefär. Därefter ska jag plugga och handla, sen bara ta det lugnt. 
Hoppas ni har en bra dag, puss och kram!

För vem ska någonsin vilja förstå

Det finns så många människor runt om mig, flera tusentals människor

som jag möter varje dag. Det är på något sätt skrämmande, att jag

går förbi så många människor. Att jag varje dag interagerar med

personer, både främmande och bekanta. Men mitt bland alla

människor, känner jag mig så fruktansvärt ensam. För hur ska

någon av dessa människor någonsin vilja förstå mig? Förstå

hur det är att tänka som mig, att känna som mig och

agera som mig. Visst finns det en viss charm i att vi alla är unika,

att vi alla är så olika. Men det är också en stor anledning till varför

ensamheten tränger sig på. För mitt bland alla olikheter, finns jag,

och jag är helt ensam om att vara som jag. Jag kan inte se

någon charm i att vara så ensam om att vara som mig.
För vem ska någonsin vilja förstå mig, se mig och

fylla tomrummet som ensamheten skapar?

För ibland behövs det mer än bara ord

Då var det dags för tisdag och denna dag bjuder på skola och jobb. Började denna morgon klockan 9 då vi skulle ha någon aktivitet med klassen idag. Det var som en poängjakt där man skulle leta efter olika saker runt om i Uppsala. Det varade fram till klockan halv 12 då vi åt grillad hamburgare som lärarna fixat. Det var en helt okej dag som ändå gick rätt snabbt. 

Nu kom jag precis hem, är dö trött, men ska ta en promenad med hunden för att sedan åka iväg till jobbet och spendera kvällen där. Imorgon börjar skolan på riktigt, det vill säga alla lektioner. Back to business. 

Så ska ta min promenad nu i det soliga vädret, ha det gött! 
Puss & kram.

Tillbaka till rutinerna

Idag var det den första dagen i skolan efter sommarlovet. Jag började klockan 10 och slutade runt 12, vilket var en skön mjukstart. Väl i skolan gjorde vi inte så mycket mer än att gå igenom lite information och sådant nödvändigt. Fick reda på mitt schema och det kunde blivit bättre, men det finns inte så mycket att göra åt det. 

Direkt efter skolan gick jag och Denise lite på stan i väntan på att hennes buss skulle komma. Efter det promenerade jag till gymmet där jag körde ett svettigt helkropps pass. Kände att det var dags att komma igång igen då jag både märkt att jag blivit tröttare för att jag inte tränat på två veckor plus att min rygg börjar krångla igen. Den är ju helt hopplös och behöver träning för att inte göra ont. Därför var det skönt att köra slut på kroppen då det på en gång får mig att må bättre. Det blir som ett glädjerus efter ett träningspass, så härligt. Fast ibland är det svårt att ta sig till gymmet, men känslan efteråt ett träningspass brukar alltid påminna mig om att jag älskar att träna. 

Efter gymmet tog jag bussen hemåt och hemma åt jag tacos (mums), gick en promenad med hunden för att sedan åka till jobbet där ett 5,5h pass stod på schemat. Så jag kom hem från jobbet för ett litet tag sedan och ligger nu i min säng, redo för sömn. En rätt produktiv dag har jag haft, skönt att komma tillbaka och börja med alla rutiner igen.

En bra start på en ny vecka

Nu är vi inne på sista veckan av detta sommarlov och sorgligt nog, det sista sommarlovet jag har någonsin. Om en vecka påbörjas mitt sista år av gymnasiet vilket jag skriver med blandade känslor. På ett sätt är jag väldigt redo för det, men på ett annat sätt är jag fruktansvärt orolig inför det. Jag är redo för att det kommer bli ett sjukt roligt år och även skönt att avsluta alla mina år i skolbänken. Men samtidigt känns det skrämmande att behöva tänka på framtiden efteråt, när det inte längre är en självklarhet att gå i skolan längre. Det är väl så det ska kännas antar jag, att blandade känslor är normala. 

Idag har jag iallafall njutit av en ledig dag i solen. Jag vaknade runt klockan 11. Då tog jag en promenad i skogen tillsammans med min hund, lämnade henne hemma och gick sedan på en längre promenad utan henne. Det är på tok för varmt för henne att gå längre promenader i denna sol, så därför fick hon inte följa med denna gång. Efter det låg jag i solstolen fram till klockan 14 ungefär då åkte jag in till stan en snabbis för lite ärenden. 

När jag kom hem hade min pappa och hans vän Icko kommit på besök så då fikade jag tillsammans med dem och mamma. Det var väldigt trevligt och mysigt, att äntligen få träffa pappa framförallt då det var så länge sedan jag såg honom sist. De lämnade Uppsala alldeles precis och då gick jag och mamma ut med hunden. Då busade vi tillsammans med en pinne och hade en rolig stund. Riktig kvalitétstid denna kväll med mina föräldrar, som råkar vara världens bästa föräldrar dessutom. 
Nu ska jag lägga mig i sängen för att titta lite på Empire, för att sedan sova. Imorgon är det jobb dags, stängning 15.00-21.30. 
Ha en bra kväll, puss & kram!

 

En händelserik vecka

Denna vecka har varit en bra vecka. Ganska så hektisk med mycket jobb men jobbpass som har varit roliga då jag börjat köra skift. I torsdags hade jag en ledig dag där jag på kvällen åkte över till Denise för att fira hennes 18 års dag som var tidigare denna veckan. Där var det super mysigt och kul tillsammans med henne och Emma där vi åt super god grillad mat (vi blev för mätta på den för att äta efterrätten sen) dansade till musik och bara hade det härligt! Kvällen avslutades med att jag och Denise somnade till en film. Tack mina favorit tjejer för denna kväll!

Dagen därpå behövde jag åka rätt tidigt för att hinna med en massa saker innan jag skulle iväg igen. Jag skulle egentligen iväg på Lasergame tillsammans med jobbet för att sedan äta ute och avsluta med utgång. Men tyvärr blev det inställt pågrund av för många sjuka och istället behövdes jag på jobbet. Så kvällen spenderades på jobbet då jag stängde för att sedan öppna tidigt på lördagens morgon. 
På lördags kvällen så åkte jag och hämtade upp Markus för att sedan handla pizza och godis för en mysig kväll. Det blev istället lite drinkar och festligheter, så godiset sparades till dagen efter. Ett helgrymt avslut på en helgrym vecka helt enkelt!

Gröna Lund för en dag

I onsdags åkte jag tillsammans med min syster och kusin till Stockholm för att spendera en heldag på Gröna Lund. I början var vädret med oss men senare blev det några skurar av spöregn. Men det gjorde inte så mycket för oss, vi hade det jätte roligt ändå! Vi åkte det mesta och hade en jätte lyckad dag. 
Annars har det varit jobb för min del under dagarna men också ledig tid. Dagarna flyter på och livet likaså, härligt!
Puss&kram.

Upp